Resultaat

In 1992 maakt Kwintet een wagen met paradijsvogels, genaamd Kleuren maken de man. Kwintet haalt met deze wagen een 5e rangschikking. (7456 punten)

Tekst corsoboekje

Dat klinkt u wellicht bekend in de oren. De titel laat echter al zien dat het niet alleen de kleren zijn die de man maken, ook de kleuren spelen een belangrijke rol, zoals in de dierenwereld. Het draait ten slotte maar om een ding: indruk maken op het andere geslacht. In de oerwouden van Nieuw Guinea zijn baltsende paradijsvogels daarvan een treffend voorbeeld.

Details

Frans Lapré, zelf afkomstig uit Indonesië, had het idee om enkele paradijsvogels uit te beelden op de wagen. De vogels, een zeldzaamheid in de wereld en alleen op Nieuw Guinea voorkomend, bouwen hun nesten op bomen. Ze versieren hun nesten vervolgens met bloemen en waarneer deze verwelkt zijn worden ze vervangen door verse. Frans schetste de figuren vaak in grove lijnen, op ware grootte, op een groot stuk karton. Toen Bertus Huitink van het kermiscomité dit keer de wagen kwam bekijken, vroeg hij aan een van de bouwers, waar de maquette stond. Die zei: ”Daor staot i-j met de veute óp”, wijzend naar het stuk karton onder Bertus’voeten.

Op de wagen waren enkele paradijsvogels uitgebeeld. Op de zondagmorgen moesten de gevaartes met een kraan op de wagen worden gezet. Bij de laatste vogel ging het mis; het beestje had al de nodige omwentelingen in de kraan gemaakt, waardoor de bout was losgedraaid. Het dier donderde vanaf zes meter hoogte naar beneden en lag er totaal gehavend bij. Even leek het over en uit met de groep. Maar toen enkele bouwers van het Hooiland polshoogte kwamen nemen, werd het moreel weer opgekrikt. Te laat op het juryterrein, maar wel gejureerd, werd toch nog een vijfde plaats gekregen.

Na het corso werd de opbouw van de wagen verkocht aan de corsogroep de Parallelweg uit Lemelerveld. Deze kwam in hun corso van 1993 met de titel Puur Natuur met onze wagen weer op de weg. Uiteindelijk was het een Lichtenvoords jurylid die andere jury leden er op wees dat dit ontwerp al in Lichtenvoorde had gelopen. Een pech voor de groep Parallelweg  want men kreeg hierdoor punten in mindering.

Voor het eerst is er sprake voor een verenigings cultuur binnen de groep Kwintet. Er word op16-10-1992 een evaluatie vergadering gehouden . Aanwezig bij deze eerste vergadering waren Jan Huinink, Frans Bonnes, Benno van Lochem, Tone Holweg, Willem Peirik, Rene Boschker, Carel van Ooyen, Koen Wekking, Erik Hartman, Daan Bonnes, Daan Huinink en Walter Wessels. Afgemeld hadden zich Tone Waalder en Hemmie Wessels. Uit de notulen van deze vergadering komen enkele opmerkelijke dingen naar voren. Zo word gekozen de bollen niet onder de kerk te pakken aangezien dit altijd veel werk is maar in de loods bij Berry Nales. Er wordt gepraat over het maken van een maquette. Het zou echter nog tot 1994 duren voordat hier mee gewerkt zou worden. Voor het eerst is er ook vuurwerk afgestoken aangezien Willy Pierik in de vergadering de opmerking plaats dat dit het komende jaar wel beter kan.

Willy Pierik pleit er ook voor om losse onderdelen te voorzien van hijsogen die bevestigd dienen te worden aan het frame. Dit om het probleem van het afgelopen jaar te voorkomen.

 

Menu