2002 – De Eisprong

1e prijs vakjury, 1e prijs publiek

  1. Home
  2. corsowagens
  3. 2002 – De Eisprong

Resultaat

In 2002 won Kwintet voor de 2e maal op rij het Bloemencorso in Lichtenvoorde. Dit maal met de wagen De Eisprong. Men pakte voor de tweede maal de dubbel: de jury prijs met 6644 punten en ook het publiek stemde massaal op de Eisprong.

Ontwerp

Idee: Bennie Broshuis

Ontwerp: Bennie Broshuis, Peter Groot Zevert, Matthieu Klein Gunnewiek

Kleuren: Frans Lapré

Aantal Dahlia’s: ca. 160.000

Tekst corsoboekje

De vraag naar wat er het eerst was: de kip of het ei, mag dan al eeuwen onbeantwoord zijn gebleven, onweerlegbaar is de stelling dat het ei de onmisbare schakel is in het proces van de voortgang van het leven. Niet voor niets is het ei het zinnebeeld van de vruchtbaarheid en de herleving van de natuur. Als paasei van een religieus tintje voorzien werd het zelfs een symbool van de herrijzenis. Zoogdieren mogen dan levensbarend zijn, vlinders uit verpopte rupsen te voorschijn komen kikkers uit dikkopjes, steeds gaat er een bevrucht ei aan de definitieve vorm vooraf. Bij de volgens Darwin allesomvattende opdracht van de natuur, de instandhouding van de soort, gaat de sprong in het nieuwe leven steeds vanuit het ei.

Details

Het komt niet vaak voor dat nummer één in het corso ook nog de publiekprijs wint. Het is dan ook wel bijzonder dat het de groep Kwintet tweemaal ’overkwam’. Alleen de groep Rensing overkwam het in de jaren tachtig ook tweemaal achter elkaar. De jury was van mening dat de wagen op een originele en gedetailleerde manier was weergegeven en dat de dieren zeer levensecht waren. Met de wagen De Eisprong werd getracht de hoogste plek weer te evenaren. Het idee kwam van Bennie Broshuis, maar voor succes is vaak meer nodig dan alleen een goed idee. Een goede bouwlocatie, een goede sponsoring die het financieel mogelijk maakt een grote wagen op de weg te zetten, maar ook een goede mix van jong en oud met een goede verstandhouding zijn belangrijke, zo niet noodzakelijke voorwaarden om te scoren. Al deze elementen waren terug te vinden in De eisprong. De vaste kern was inmiddels uitgebreid tot 20 leden waarin de jeugd een belangrijke rol vervulde. Voor de tweede maal wist de groep de ‘dubbele prijs’ te winnen. De krant zei het zo: “De kleurschakering en de levensechte uitdrukking van de dieren op de wagen maakten dat deze wagen niet alleen de lieveling van de jury werd maar ook van het publiek.”

Na het grote succes, de euforie en de winning mood werd de groep door moeder natuur waker geschud. Op 27 oktober werd Nederland getroffen door een zware storm. Windhozen met snelheden van 100 tot 148 km per uur raasden over ons land. En het trof ook onze tent. Het gehele dakzeil werd meegenomen door de wind. De schade aan het zeil was groot, deze bleek op verschillende plaatsen gescheurd te zijn. Door de vutters van het Kwintet is de gehele winter in de werkplaats van Andre Krabbenborg gewerkt aan het herstel van het zeil.

Menu