2e prijs vakjury, 1e prijs figuratie
2004 – Kristalnacht
Resultaat
In 2004 bouwde Kwintet de wagen Kristalnacht. 2004 was een themajaar, er moest gebouwd worden in een bepaald tijdsbeeld. Kwintet koos voor het uitbeelden van de Kristalnacht. Mede door de perfect uitgevoerde figuratie werd men tweede met 7310, en zette Kwintet een nieuwe standaard voor figuratie in het Lichtenvoordse Bloemencorso.
Aantal dahlia’s: ca 140.000
Tekst corsoboekje
Op 18 oktober 1938 werden op Hitlers bevel voor het eerst 15.000 Poolse joden woonachtig in Duitsland uit het land gezet en per trein naar Polen vervoerd. Daar werden ze enkele weken onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden, totdat de Poolse regering erin toestemde hen toe te laten. Onder de gedeporteerde joden was Zindel Grynszpan die vanuit het kamp een ansichtkaart stuurde naar zijn zoon in Parijs. Geschokt en woedend over de verdrijving en het harde lot dat zijn familie was overkomen liep deze zoon op 6 november naar de Duitse ambassade in Parijs. Daar aangekomen schoot hij de eerste de beste diplomaat neer die hij tegen kwam. Op 9 november overleed deze aan zijn verwondingen. Hitler, die van dit voorval op de hoogte werd gebracht, gaf bevel tot een nacht van terreur tegen alle joden in het hele rijk. Honderden synagogen werden in brand gestoken, Joodse winkels werden geplunderd. De volgende morgen lagen de straten bezaaid met glasschreven en daarom wordt deze gewelduitbarsting de Kristallnacht genoemd. Het Kwintet wil deze nacht aan u nog eenmaal voorbij laten gaan zodat wij blijven gedenken.
Details
Kwintet ijzingwekkend.
Met een geheel nieuw ontwerpersteam werd in februari met de bouw van de maquette begonnen. De onervarenheid was dan ook af te lezen van de maquette toen deze in april werd getoond aan de groep. Er was veel uitleg bij nodig om het ontwerp bij de groep duidelijk te maken. En juist met dit ontwerp moest men mee doen aan de maquette presentatie van het Lichtenvoordse corso tijdens de zomermarkt in juni. Men kon wel nagaan dat de verwachtingen niet erg hoog waren toen het Kwintet met haar maquette aan kwam. Maar tijdens de bouw, en dit was ook te danken aan de bouwers, groeide er iets moois in de tent. Het was net of er van boven hulp werd geboden en helpen de hand die het lelijke eendje om toverde tot een schone zwaan.
Voor het eerst werd ook figuratie toegepast bij de wagen. Marga Broshuis wist verschillende leden warm te krijgen voor dit idee. Verschillende keren werd er met de groep gerepeteerd. Het zou een veelbesproken wagen in het jubileum corso worden die de gebeurtenissen in de kristalnacht weer zouden geven. De ijzingwekkende figuratie waar velen langs de route kippenvel van kregen werd beloond met de eerste prijs voor de figuratie. Deze werd verzorgd door een 15 tal leden van de groep onder leiding van Marga Broshuis. De regie en expressie was in handen van Leonieke van Werkhoven. De muziek werd verzorgd door Koen Wekking en Joost Holkenborg, die verschillende muziek stukken tot een juiste sfeer wisten te mixen die het plaatje compleet maakte. Ook de jury was lovend over de wagen die met name de knappe kleurencombinatie van de vlammenzee complimenteerde. De 2de plek werd een complete verassing voor de groep die hier nieuwe energie uit haalde om naar een moeilijk jaar weer door te gaan.
Op de maandag werd de goede klassering gevierd samen met Derde Broekdijk collega Groep Hooiland. Beide groepen stonden op de wagen van Kwintet te hossen. (Hooiland werd na een hele reeks 2e plaatsen eerste) Hierdoor werd de kwaliteit van zowel het onderstel als de opbouw op de wagen goed getest. En de test werd met vlag en wimpel doorstaan. Onder het gezang “Derdebroek Dijk olé olé” stuiterde de wagen terug naar het corsoterrein.